דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אילוף כלבים - הצבת גבולות בבית 

מאת    [ 21/04/2011 ]

מילים במאמר: 1458   [ נצפה 3063 פעמים ]

אילוף כלבים - הצבת גבולות בבית
מאת: אורי מגד - מאלף כלבים ומומחה בטיפול התנהגותי

לשיטות הגמילה מצרכים, כלוב טיסה, קשירה קצרה, גדר הגורים ואחרות יש יתרונות נוספים מלבד גמילה מצרכים בגורים או בכלבים בוגרים. מלבד העובדה שללא שיטות אלה הגור ימצא את עצמו מסתובב בבית ועושה את צרכיו באופן חופשי הוא ימצא סביבו רהיטים, את שלט הטלוויזיה, נעליים, משקופים ועוד מגוון דברים לעיסים המועילים לו בהפגת כאבי צמיחת השיניים אך מסבים לו נזק רב, התנהגותי בעיקר, נזק שנאלץ להתמודד איתו בהמשך. במקום כל אלה, באמצעות השיטות שהזכרתי במאמר חינוך גורים - גמילה מצרכים יושאר הגור בבטחה כשהוא מתאפק מלבצע את צרכיו עם צעצוע המיוחד לו שישמש אותו ללעיסה וימנע ממנו את הצורך ללעוס רהיטים וחפצים אחרים בבית. יחד עם זאת, ככל שיעבור זמן נשחרר את הגור בבית לפרקים ארוכים יותר, כמובן לאחר שביצע את צרכיו בחוץ. זכרו, עליכם לתת לגור לשהות במחיצתכם באופן חופשי אך יחד עם זאת לעקוב אחריו בעיניים אוהבות ומשגיחות - יש לתקן אותו על כל שגיאה שמבצע בבית, לעסנות, טיפוס על רהיטים וכדומה.

תיקונים להתנהגות כלבים יש לבצע אך ורק כאשר תפסנו את הכלב "על חם" (באותה שנייה - שנייה וחצי) ולא בדיעבד לאחר מעשה. התיקון צריך להגיע בצמידות לשגיאה ולהבהיר לכלב כי טעה ע"י טכניקות שאפרט בהמשך. חשוב להבין לצורך התיקונים הללו שהכלב חי ב"תפיסת הווה". לכולנו בני האדם יש זיכרונות רבים, דעות על אנשים, מקומות ותכנונים בנוגע לעתיד (בית, אישה או בעל, ילדים וכו'), אצל כלבים הדבר מעט שונה. הכלב חי בהווה, למרות שהוא מסתמך על אירועי עבר, ניסיון שצבר ואפילו חושב בצורה מסוימת לגבי העתיד. יחד עם זאת, לפחות על פי הידוע לנו כיום, כלב לא מתכנן תוכניות לעתיד, לפגוש בחברה לחיים, להביא גורים לעולם וכיוצא בזה. כתוצאה מכך וסיבות נוספות הקשורות לאופי הכלב, כלב לא יחליט שאם בעבר התנהגתם אליו בצורה מסוימת, כך תנהגו לעולם. כלב תמיד אבל תמיד ייתן הזדמנות שנייה שלישית או עשירית לבעלים שרוצה לשנות את מערכת היחסים שלהם. כלב לא ייטור טינה ולא ינהג כפי שנהג בעבר אם ילמדו אותו אחרת (כמובן שבמקרים חריגים של בעיות התנהגות קשות הדבר ייקח זמן ונידרש לסבלנות). רוב הכלבים מחפשים את מנהיג הלהקה סביבם וכמהים להדרכה נכונה, לתיקונים וחינוך המתאים לצרכי הלהקה. מכל אלה ניתן להבין שהכלב חי בהווה ולכן מבין את מה שקורה ב- :"עכשיו", "כרגע". משום כך, התיקונים צריכים להתבצע כמו כן ב- "עכשיו" וב- "כרגע". כלומר, כדי שכלב יבין את התיקון ויקשר בין הפעולה שעשה לעובדה שאינני רוצה בה, עליי לתקן אותו באופן מיידי, בשנייה, יש שיגידו שנייה וחצי שבצמוד לאירוע. התיקונים שיגרמו לכלב להבין את שגיאותיו ולא לחזור עליהן הם המפתח להצלחה, תיקונים שיכריחו את הכלב לעשות מה שהמאלף או הבעלים רוצה ויכפו זאת עליו בצורה אגרסיבית כמו דחיפת אפו של הכלב לשתן, אלימות וכו' יובילו לבעיות התנהגות, פחד מהמאלף או הבעלים ולעתים התעמרות בהם. יחד עם זאת, אציין שכפייה ניתן לבצע כטניקת אילוף אך יש צורך במאלף בעל ניסיון רב בתחום על מנת לא לגרום לנזק התנהגותי לכלב בעתיד. במקרים מסוימים כפייה תורמת לתהליך האילוף ולעתים היא אף הכרחית ומובילה לתוצאות מהירות.

בתהליך הלימוד במידה ותלמדו את הכלב לשבת לדוגמא בטרם הוא מקבל את קערת המזון, לעולם אל תבצעו תיקון אלא אם בטוחים ב- 100% שהוא מכיר את הפקודה ויודע אותה או שהוא יודע ב- 100% שאסור לו לבצע התנהגות שלילית מסוימת. רק במידה והכלב הבין ולא עושה את מה שמבוקש ממנו, או יודע מה אסור לו לעשות ובכל זאת חוזר על כך, יש לתקן אותו. קיים הבדל גדול בין תיקון כלב שלא נוהג בהתאם לכללי הלהקה, דבר שאני מכנה "חוסר בהתנהגות להקה" או בעיות התנהגות לבין תיקון לפקודה באילוף פורמאלי (שב, ארצה, רגלי וכו'). לדוגמא ההבדל בין תיקון ל- "שב" לתיקון כלב שמושך את הבעלים במורד הרחוב. אם כלב יודע שהוא צריך לשבת כשאני אומר "שב" ובכל זאת לא עושה זאת, אני יכול להגיד לו "שב" בפעם השנייה, לחכות ולראות האם אחרי כמה שניות הוא יישב או לתקן אותו. אם כלב מושך את הבעלים במורד הרחוב התיקון חייב להיות מיידי ואסרטיבי, למרות שלמעשה לא צריך להגיע למצב בו הכלב מושך את בעליו כלל. ברוב המקרים נתקן את הכלב ברגע שיחל לצעוד לפני הבעלים (מבחינת מיקום) או שיחל לצעוד לפני שהבעלים החל (מבחינת תזמון). התיקון חייב להיות עדין ועקבי, לעתים חזק יותר במידה והכלב דורש זאת. אני לעולם לא אתקן פינצ'ר בצורה שאתקן מסטינו או בול מסטיף, התיקון צריך להוביל את הכלב להבין שמי שמתקן אותו או מוביל אותו (Handler - הנוהג) הוא גם מנהיג הלהקה ברוב המקרים. כמו כן, חשוב להבין שתיקון חזק מדי יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לכלב, תיקון חזק לגור בעל טמפרמנט רך יכול להסב לו נזקים ארוכי טווח ולעתים יגרום לפחד מהמאמן לכל החיים. יחד עם זאת, ישנם גורים בעל טמפרמנט חזק שמתאוששים מהר מאוד מתיקונים חזקים. באימון גורים אלה ניתן לבצע תיקונים חזקים יותר בהתאם. זכרו, חשוב מאוד לאתר בטרם האימון איזה טמפרמנט יש לכלב אותו רוצים לאמן ובהתאם לכך ולגודל הכלבלבצע את התיקון לכשנדרש.בנוסף לכך, תמיד יש להתחיל בתיקון כלב בצורה העדינה ביותר ולהגביר מעט בכל פעם עד שמוצאים את רמת התיקון הנכונה.

תיקונים ניתן לבצע במספר דרכים ואדון בכך בהרחבה במאמר הבא "תיקונים נכונים על פי שיטת האילוף המאוזנת". במאמר זה אזכיר רק שתיים מהדרכים הפופולאריות לתיקון כלבים. הדרך הראשונה היא באמצעות משיכה קצרה ברצועה כאשר היא מחוברת לקולר הכלב. ניתן לבצע זאת עם קולר רגיל (קולר פלסטי), קולר תיקונים מלולאות (Correction Collar - ולא קולר חנק כפי שרוב המאלפים קוראים לו בשוגג, מטרתו לא לחנוק את הכלב), קולר דוקרנים, קולר אלקטרוני ועוד סוגי קולרים פחות נפוצים. הדרך לתקן כפי שאפרט בהמשך היא באמצעות קולר פלסטי או קולר אימונים. במידה ותרצו לתקן את הגור או הכלב בבית, ניתן להשאיר אותו להסתובב חופשי כשהרצועה מחוברת לקולר בזמן שהותכם איתו. אל תשאירו את הכלב עם רצועה מחוברת לקולר ללא השגחה שמא הרצועה תתלפף סביב השולחן או כיסא בבית והוא חלילה ייחנק. כשאתם שוהים עם הגור או הכלב  בבית, ברגע שיעלה על הספה, ינשך נעל, יכרסם את המשקוף או יבצע כל התנהגות לא רצויה תתקנו אותו, משכו משיכה קצרה ותרפו מיד. התיקון באמצעות משיכה קצרה גורם ל - Snap Out מהמצב שבו היה הכלב לפני כן. השיטה השנייה שניתן לבצע בה תיקונים היא באמצעות נגיעה. גם הנגיעה בכלב צריכה להיות קצרה וחדה בדיוק כמו המשיכה הקצרה והחדה שנבצע עם הרצועה. כשהכלב יבצע התנהגות שלילית ניגע בו עם קצות האצבעות בצורה חדה וברורה, הנגיעה מתבצעת עם שתיים עד חמש אצבעות (תלוי בגודל וגיל הכלב) כשניגע בכלב רק בקצות האצבעות ולא באמצעות כף או גב היד,קשה לתאר במילים את אופן התיקון במדוייק, דמיינו שאתם "נושכים" את הכלב באמצעות קצות האצבעות. גם נגיעה זו גורמת ל - Snap Out לכלב מהמצב הקודם ששהה בו (לדוגמא כרסום של הספה החדשה). חשוב לי להדגיש שנגיעה בכלב בסיטואציות מסוימות או משיכה לא נכונה יכולה לגרום לנזק לכם או לכלבכם ולכן חשוב להיוועץ באיש מקצוע בעל ניסיון בתחום בטרם תנסו לבצע דרכים אלה בעצמכם. 

הצבת גבולות היא נושא מרכזי בחינוך כלבים ובעיקר גורים משום שעל ידי הגבולות אנו מגדירים את מקומם בלהקה וכיצד ישתלבו במערכת הביתית המורכבת. זכרו, אתם בעלי הבית והמנהיגים של הכלב, עליכם להחליט האם תרצו גור שישכב על המיטות והספות? לאיזה חדרים תרצו שלא יכנס? האם תרצו שהגור יאכל במקביל אליכם או בנפרד? בזכות החלטות אלה ועוד רבות אחרות, תציבו גבולות לגור ותלמדו אותו מה מותר ורצוי ומה אסור בהחלט. אני חוזר ומדגיש, אין דבר חשוב יותר מעקביות, כמובן שגם במקרה זה היא דרושה על מנת שהגור יבין כי ההחלטות (הכללים) שקבעתם הם ברורים, מוחלטים ואין לעבור עליהם. נוסף לאלה אם תרצו, תוכלו ללמד את הגור שאפשר לקחת לו את קערת האוכל בזמן האכלה, לשחק עם האוכל שבקערה תוך כדי אכילה ובכך להימנע בעתיד מבעיות של שמרנות יתרה על קערת האוכל בזמן האכלה או נשיכה.

חינוך גורים היא תקופה קריטית בחייו של כל כלב, רצוי שתקדישו תשומת לב רבה לכלבכם בתקופת הגורות (עד גיל שנה לערך). גם תקופה זו ניתן לחלק לתקופות קריטיות יותר ופחות אך לא אדון בכך כעת, הדבר הברור והחשוב ביותר אותו עליכם להבין כבר כעת הוא שאין לתקופה זו תחליף ואי אפשר להשיבה. בתקופה זו אנחנו נרצה להספיק לעבור עם הגור חוויות רבות ככל האפשר וזאת על מנת להעניק לו הרגלים, ללמד אותו, לחנך ולעצב אותו כפי שאנחנו רוצים. חשוב להעניק לכלב בתקופה זו הרבה אהבה וטיפוח על מנת שייקשר אלינו. בסופו של תהליך נרצה להגיע לחיבור כפי שאני נוהג לכנות - Bonding, נרצה להגיע למצב שהכלב יאהב אותנו, ירצה לרצות אותנו, לבוא אלינו כשנקרא לו ויהיה נינוח בסביבתנו כך שיוכל ללכת לצידנו ברוגע גם כששועטים סביבו ברחוב כלבים, חתולים, ציפורים, בני אדם ואחרים. כל אימון שתבצעו עם הגור בשטח לא מוכר שיש בו הסחות דעת יחזק את הקשר בניכם לבין הכלב. כמו כן, משחקי מחבואים בשטח לא מסוכן (קוצני, שמשוטטים בו חתולים וכו'), בו הגור מאבד אתכם ומוצא אתכם לאחר שהשתמשתם בפקודת הקריאה שלכם לדוגמא: "אליי" יכול להיות צעד חיובי ולהוסיף לחיזוק הקשר ביניכם. פעולה זו תחזק בגור את הרצון לבוא אליכם ולחפש את קרבתכם תמיד, כמובן שכשהגור ימצא אתכם תרעיפו עליו חיבה, אהבה, חטיף או משחק, תלוי מה "עובד" על הכלב טוב יותר. זכרו, הקשר החזק הזה הוא הבסיס החשוב ביותר להמשך והצבת הגבולות בבית תגרום לשינוי גדול במערכת היחסים שלכם עם כלבכם. ככל שיעבור זמן תראו כיצד איכות החיים שלכם עולה והתקשורת עם הכלב לפתע ברורה ונעימה יותר.

 

 

Dog Leader


אורי מגד - מאלף כלבים ומומחה בטיפול בבעיות התנהגות




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב